Jazzdans

Jazzdans is oorspronkelijk een Amerikaans fenomeen, dat ontstond in een smeltkroes van culturen. In het begin van de twintigste eeuw werd de jazzdans echt populair en deed het zijn invloed gelden op muziek, dans, film en theater. Net als de vele ontwikkelingen die binnen de jazzmuziek aan de gang waren, is de jazzdans onderhevig geweest aan diverse invloeden van buitenaf. Jazzdans is namelijk nog niet zo lang de naam voor de jazz, zoals die bij de vereniging kan worden beoefend. Vroeger heette de jazzdansafdeling van een vereniging ‘jazzgymnastiek’. De naam zegt het al, het zag er nogal ‘gymnastiekerig’ uit. De jazzdans die op dit moment bij de vereniging aangeboden wordt, kan zich tegenwoordig meten met de jazz zoals die ook bij ballet- en/of dansscholen gegeven wordt.

Minidance

De eerste lessen dans kunnen bij Meerburg Zoeterwoude al vanaf 3,5 jaar gevolgd worden. De minidance maakt op een speelse manier kennis met dans, waarbij plezier voorop staat! De meiden en jongens leren beginnende danstechnieken, maar ook leren ze om met een emotie te dansen, samen te dansen, te verplaatsen tijdens het dansen en nog veel meer.

We dansen in thema’s, denk bijvoorbeeld aan het thema dieren, politie, sprookjes of het thema feest. Zes weken langduiken we in een thema, we krijgen bijvoorbeeld brieven van Freek Vonk of we springen met zijn allen in een sprookjesboek.

Op muziek van Nijntje, K3, kinderen voor kinderen en nog veel meer laten we de fantasie de vrije loop. En natuurlijk doen we ook leuke dansspellen, zoals de stopdans, de feeëndans of wat dacht je van een echt dans parcour.

Tijdens al deze lessen wordt er aan het Jessie danst diploma gewerkt. Elk kind zal een diploma halen, wanneer het minimaal een half jaar op de minidance zit, hierin zijn verschillende niveaus. Zo heb je het beginnersdiploma, het bijna diploma en uiteindelijk het Jessie danst Diploma!

Deze wekelijkse 45 minuten legt de basis voor heel veel jaren dansplezier. Als uw kind graag danst, kom dan gerust eens een les kijken!

Kinderjazz

Kinderjazz 1

De kinderjazz 1 is voor jongens en meiden die in groep 3 t/m 5 zitten.

In deze les beginnen de leerlingen met het aanleren van jazzdance technieken, zoals een pivot of wat dacht je van een pas de bourree. Ook wordt er aandacht besteed aan dansexpressie en spierbeheersing. Maar natuurlijk blijft ook bij deze groep het plezier en zelfvertrouwen van uw kind voorop staan. Zo wordt de dansles altijd afgesloten met een leuk dansspel. Dit is niet alleen een gezellig afsluiting van de les, maar is ook goed voor de samenwerking binnen de groep.

Natuurlijk wordt er gedanst op leuke en vrolijke muziek, passend bij de belevingswereld van de kinderen.

Een van de leukste onderdelen van de jazz is natuurlijk de eindshow! Met de kinderjazz 1 leren we gedurende het jaar verschillende dansen, die we mogen laten zien bij de eindshow, maar ook bij de kerstshow en bij demogyjada’s. Het is altijd een feestje om met de kinderjazz 1 te mogen optreden!

Heb je ook zin om lekker te dansen in een gezellige groep, kom dan gerust eens meedoen bij de kinderjazz 1. Elke maandagavond van 17 tot 18 uur in de Eendenkooi, Zoeterwoude-Rijndijk.

Kinderjazz 2

De kinderjazz 2 danst elke week met veel plezier en gelach.

Een uur lang werken we aan jazztechniek, kracht, lenigheid, muzikaliteit en dansexpressie. De les bestaat uit een opwarming, oefeningen voor kracht en lenigheid, technische oefeningen, het oefenen van de dansen en het aanleren van nieuwe dansen.

De dansen die worden aangeleerd tijdens de lessen mogen op verschillende momenten in het jaar worden opgevoerd, zoals bij de kerstshow, demogyjada en natuurlijk onze eigeneindshow. Iets waar de kinderjazz altijd met veel plezier naar uit kijkt.

Plezier en zelfvertrouwen staat dan ook voorop bij de kinderjazz 2, maar we zoeken ook naar uitdaging, zoals het dansen met attributen of het zelf bedenken van stukjes dans.

Heb jij nu ook zo een zin om te dansen en zit je in groep 6 of hoger. Kom dan eens een kijkje nemen bij de kinderjazz 2. Maandagavond van 18.30 tot 19.30 in de Eendenkooi, Zoeterwoude-Rijndijk.

Zien wij je binnenkort?

Optredens en wedstrijden jazzdans

Demogyjada
In het voorjaar doet de vereniging met vrijwel alle groepen mee aan een demogyjada, in onze regio georganiseerd door de KNGU. “Demogyjada” staat voor demonstratie gymnastiek, jazz en dans. Bij deze dansshow, waar ook andere verenigingen en dansscholen aanwezig zijn, is er een professionele crew/
ploeg mensen voor de bediening van de lichten en de muziek aanwezig. Er wordt gebruik gemaakt van black light en flitsende, gekleurde lichten. Er mag gedanst worden in kostuums en/of met allerlei attributen. De vereniging kan kiezen voor een speciale demodans met veel show of voor de wedstrijddans. Het is voor de dansers een mooi moment om de aangeleerde dans voor een groot publiek uit te voeren. Voor de meest bijzondere, enthousiaste of speciale dansen wordt een prijs uitgereikt. Daarnaast wordt door een speciaal demoteam van de KNGU naar alle dansen gekeken. De mooiste, leukste of grappigste dans kan gevraagd worden om in het najaar mee te doen aan de landelijke demogyjada in een groot theater ergens in het land.

Jaarlijkse eindshow
De leden van de jazzdans van onze vereniging laten op de jaarlijkse eindshow van Meerburg zien, wat zij het afgelopen jaar hebben geleerd. Voor deze show wordt de gymzaal omgetoverd tot een waar theater. Gezien de vele familieleden, vrienden en andere belangstellenden wordt de show op één dag twee maal achter elkaar uitgevoerd om zo iedereen de gelegenheid te geven hun kind/kinderen nog een keer te zien stralen en schitteren

Optreden op verzoek
Het komt voor, dat er groepen optreden op verzoek van externe instanties. Zo werd er in voorgaande jaren opgetreden tijdens Koninginnedag, Leiden Culinair en de Leiderdorpse sportverkiezing.

De financiële vergoeding, die hiervoor eventueel verkregen wordt, komt geheel ten goede aan de hele vereniging.